Large MaxiBeam Features in University Atrium

  • Vertical MaxiBeam in Warm Oak at UK university in atrium 1
  • Vertical MaxiBeam in Warm Oak at UK university in atrium
  • MaxiBeam warm oak vertical slat ends
  • Vertical MaxiBeam in Warm Oak at UK university view from first floor
  • MaxiBeam stairwell at UK university
  • MaxiBeam vertical slats stairwell at UK university
  • MaxiBeam stairwell lower level at UK university
  • MaxiBeam lower level at UK university
  • MaxiBeam Ceiling Warm Oak at UK university portrait
  • MaxiBeam Ceiling Warm Oak at UK university
  • MaxiBeam stairwell upper level at UK university
  • MaxiBeam warm oak vertical slats
vtec

This was a large-scale wall and ceiling project in a 3-storey atrium of a university reception. As part of the design, Vtec was specified to provide vertical MaxiBeams for the walling, including parts of the stairwell. The MaxiBeam system included lightweight feature beams from a range of 75-125mm depths in 50mm thickness, finished in Warm Oak.

The MaxiBeam system was selected because of its adaptability, which enabled it to accommodate the complex demands of the diverse elevations, with the additional technical challenge of spanning over the large windows. Different sized beams were needed to adapt to the various elevations and ensure beams maintained correct proportions. Vtec’s Technical Team calculated exactly where supports were needed for maximum strength and discreet fixing, which ensured that the MaxiBeams were visible and equally as pleasing to the eye from both sides of the glass.

These vertical beams flowed down the inner faces of the atrium and wrapped under the soffit. The MaxiBeam system had been designed to incorporate black acoustic backing and was fastened to a unique support framework to disguise the void behind.

The vertical MaxiBeams in the stairwell were designed and detailed in the same way for individual shaping of the beams, and provided an excellent quality finish.

The ceiling area above the food counter on the lower level included a range of access and service integration requirements around air conditioning units and lighting, which the MaxiBeam system can easily accommodate. Similarly, all our timber slatted ceiling systems are designed to integrate perfectly with lighting and services and can ensure easy access to mechanical and electrical services.

The discreet Click-Fix installation method ensured the beams could be simply removed individually, as required. With fine tolerances on all beams, the fact each beam was supplied fully finished to precise dimensions alongside very detailed instructions meant installation ran smoothly.

Summary

Product Used: MaxiBeam at 75-125mm(h) x 50mm(t) finished in Warm Oak

WHY WAS THE MAXIBEAM SYSTEM CHOSEN FOR THIS PROJECT?

  • Large-scale project with varied elevations requiring many different beam sizes
  • Technical challenges around windows to ensure beam aesthetics and appropriate support
  • No on-site cutting or finishing, saving time, waste and mess
  • Easy access to lighting and services

The impeccable quality of our products along with our technical expertise means that our clients trust us to help them create inspired interiors in many high profile locations. Contact our team 03307 00 00 30 to find out how we can help your executive project design.

READ MORE...

TIMBER SLATTED CEILINGS IN OXFORD STREET OFFICES

A modern open-plan office featuring distinct work zones - from social shared tables to quiet space - each with its own distinct feel. Our Slatted Timber Ceiling Systems were the ideal solutions for several areas of the office.

Angled Ceilings and Bespoke Design at The Shard

This high profile project in The Shard was a complete office fit-out. The modern design featured Vtec’s MaxiBeam system and Supacoustic panels. These ceiling systems allow for excellent visual appeal and acoustic performance combined with being adaptable and easy to install.

Complex MaxiBeam Feature at Corporate Office

Both the client and designer wanted a statement wall to ceiling feature that had a real ‘wow factor’ for this office reception area. The project involved bespoke angled ends on the interface, precise spacing and complete integration with the lighting scheme.